Ge rätt sorts mat till din hund

Om du har en hund, så är det viktigt att den får rätt sorts mat, som är anpassad för hundar. Visst kan en hund äta vissa saker som du äter, men det bör helst vara näringsrikt hundfoder som den får som huvudmål. Sedan är det så att vissa livsmedel du äter, de kan vara giftiga för hunden. Att ge hunden allt för fet mat är inte heller att rekommendera då den kan bli sjuk av det. Du som vill ge din hund bästa maten, läs mer på essentialfoods.se. Idag finns det ju ett ganska brett utbud av hundmat. Det finns allt från torrfoder till burkmat, färskmat och så vidare.

Att välja hundmat

Din hund bör äta en hälsosam kost, som innehåller alla de näringsämnen den behöver få i sig. Men även om du fått tips av uppfödare eller veterinär vad för foder du bör satsa på till just din hund, så är det inte säkert det du serverar faller den i smaken så att säga. Det kan vara bra att testa lite olika foder för att hitta rätt.

I ett bra foder bör det finnas protein, fett, mineraler och vitaminer och det i rätt proportion. Du kan oftast välja mellan att ge torrfoder, färskfoder och konserv(blöt)foder.

Det som dominerar hundmatsmarknaden idag är torrfoder och där finns det en mängd varianter att välja mellan. Fördelen med torrfoder är dess långa hållbarhet.

En del väljer att ge färskfoder, som ofta har både mer smak och doft. Dock har den kortare hållbarhet samt att det finns risk för bakterietillväxt så som Salmonella och Campylobacter,

Ett annat alternativ är mat på konserv, som är ett blötfoder. Det är fritt från bakterier, eftersom det genomgått en kokningsprocess.

Det finns även de som väljer att göra hemlagat foder att ge till hunden. Men då gäller det att kunna hitta rätt balans av näringsämnen.

Middagsrester till hunden?

Det är inte alltid god idé att ge din hund samma mat som du äter. Dels är det svårt att veta hur mycket mat av sitt eget foder den får i sig, samt att det finns farliga ingredienser i vår mat. Bland annat är det giftigt med lök, choklad, russin och vindruvor. Hundar är även känsliga mot kryddstark mat.

Välj bra hundfoder till din hund

Utgå från din hunds ålder, storlek, ras, vikt och aktivitetsnivå för att hitta ett bra foder med rätt sorts näring i.