Kuba – Inte bara cigarrer

Det är välkänt att Kuba är världens mest berömda cigarr-producent. Men Kuba erbjuder mycket mer att uppleva än cigarrer. Men många av de upplevelser man kan få när man besöker Kuba, präglas av livsglädje, dans och livsnjutning. Förutom kulturella upplevelser av många olika slag, så har Kuba några av Karibiens vackraste stränder. Kilometervis med vita stränder och azurblått hav erbjuder optimala förutsättningar till avkoppling. Bland annat därför kan det rekommenderas att välja en kombinerad semester, när man väljer bland de resor till Kuba som olika resebolag erbjuder.

Havanna

Havanna, eller San Cristóbal de La Habana som är det fulla namnet på spanska, är Kubas huvudstad. När man kommer till Havanna, så är det nästan som att resa i tiden. Uteserveringar med musik och glada människor kantar gatorna i Havanna. Men det är inget fokus på shopping, och du finner inte stora inglasade shoppingcenter i varje gatuhörn såsom i många andra stora turiststäder. I stället ser du färgglada, 50-tals veteranbilar och du får en atmosfär som bejakar livets glädjeämnen. Detta i form av musik, fester, god mat och inte minst dans. Du finner såklart även de berömda cigarrerna, såväl som de ikoniska kubanska sandwich som helst skall upplevas på en uteplats i Havanna en fredagskväll.

Präglat av historien

Den spanske kolonialtiden, och senare ett kommunistiskt styre präglat av revolutioner har satt sin prägel på Kuba. USA:s handelsembargo mot ön har likaledes påverkat Kuba. En av världshistoriens viktigaste händelser handlade om att Sovjet beslutade att flytta kärnvapen till Kuba, vilket orsakade den så kallade Kubakrisen. Lyckligtvis blev det aldrig tryckt på kärnvapenknappen från USA:s eller Sovjets sida. Fidel Castro styrde landet med en järnhand från 1959 till 2008, och han utropade Raul som sin efterföljare. Raul startade en våg av reformer, som fortfarande pågår. Landet är med andra ord under utveckling, och Kuba rankas bland annat högt i statistiken för hälsa och utbildning.