Funderar du på semester?

När en semseter är slut är det dags att börja planera den nästa – så är det faktiskt många som tänker. Nu i dessa klimattider kan det vara en bra idé att göra sig tankar om vad som är ett klimatsmart resmål. Något av det bästa är förståss om du väljer att hålla semester hemma men det kanske inte är så kul. Se istället på vad grannländerna kan erbjuda eller de länder som ligger snäppet bortanför dessa. Ett bra val skulle exempelvis kunna vara Tyskland. Tyskland har så mycket att erbjuda. Dessutom är prisläget i Tyskland på ett acceptabelt nivå.

Berlin och Hamburg är exempel på städer som inte ligger speciellt långt bort ifrån Sverige. Du kan komma dit förhållandevis snabbt med tåg. Det kan vara en bra idé att fräscha upp skoltyskan lite innan du åker dit. Tyskarna uppskattar såklart om du kan säga några ord på tyska. Är du långt ute på landet och ska tala med äldre personer kan det vara så att de inte är så bra på engelska och då kan det vara bra att ha google translate klar till att hjälpa dig med tysk översättning. Det kan också vara en bra idé att gå en kvällskurs i tyska för att lättare komma in i den tyska kulturen när du är på plats. Filmer översätts och dubbas till viss del fortfarande i Tyskland. Vill du göra din hemläxa ordentligt kan det dessutom vara en bra idé om du har möjlighet för att faktiskt se några tyska filmer innan du åker dit.

Läs även en guidebok innan du åker iväg. På så sätt vet du exemeplvis vilka maträtter som är typiska för landet.

Följer du ovanstående råd är du en bra bit på väg mot en mer givande resa och bättre möjligheter för att verkligen uppleva kulturen du möter.