Så sätter du upp ett vackert dukat bord

Att skapa en omsorgsfullt dukad bordssättning har förmågan att förvandla en vanlig måltid till en minnesvärd upplevelse. Här delar vi med oss av några enkla och effektiva tips för att göra din bordsdukning extra speciell, för alla sorters tillfällen. Snygga dukar, porslin och allt annat för din bordsdukning kan du hitta på kitchenlivingdining.com-

Skapa en inbjudande dukning

Traditionellt består en dukning av ett kuvert som inkluderar en tallrik, bestick, glas och servett. För att ge dina gäster tillräckligt med utrymme och skapa en balanserad dukning, se till att det finns cirka 60 cm utrymme per gäst för att placera dessa olika saker.

Placering av besticken

Besticken ska läggas ut i den ordningen de ska användas under måltiden. Det innebär då att är det förrätt, så ska förrättsbesticken ligga allra längst ut medan huvudrättsbesticken ska vara närmast tallriken. Skaften på alla bestick ska vara samordnade samt att knivarna placeras alltid till höger med eggen mot tallriken, medan gafflarna placeras till vänster om tallriken.

Dessertbesticken ska placeras på annat sätt. Ofta så består dessa av en dessertgaffel och/eller dessertsked, och dessa placeras centralt mellan tallriken och glasen. Ska du ha båda delarna, så har gaffeln högre rang än skeden och ska därmed placeras närmast tallriken.

Glasen är viktiga

Normalt används ett vinglas till huvudrätten, ett vinglas till förrätten och ett glas för bordsvatten. Alla glas placeras i en rak linje ovanför kuverttallriken. Huvudrättsvinet placeras i mitten ovanför kuverttallriken, vattenglaset sätter man sedan längst till höger ovanför förrättsbesticken, och förrättsvinet placeras mitt emellan dessa två glas. Om det serveras dessertvin placeras detta glas till vänster om huvudrättsvinet.

Glöm inte servetterna

Om man ska gå efter vett och etikett så ska en servett antingen placeras på tallriken eller till vänster om den, men du kan göra lite som du vill med just servetterna faktiskt!

Med de riktlinjer vi har nämns så kan detta hjälpa dig att skapa en elegant dukning som inte bara är visuellt tilltalande utan också bidrar till en trevligare stund med god mat för både dig och dina gäster.